Μενού Επιλογών

ΒΥΖΑΝΤΙΟ και ΡΩΣΙΑ: Eικόνες, Τέχνη και Τεχνολογία

Ημερομηνία:
15/3/2017

Στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, διοργανώθηκε  διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο,  9 και 10 Μαρτίου στην Πινακοθήκη Tretjakov της πόλης της Μόσχας, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Ρώσοι επιστήμονες με θέμα: «Βυζάντιο  και Ρωσία: Εικόνες, Τέχνη και Τεχνολογία». Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την Τέχνη και την Τεχνολογία ως εργαλείο για την ερμηνεία, διάγνωση, προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση των Βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων.

Το Συμπόσιο ανέδειξε σημεία τομής του Βυζαντίου και της Ρωσίας με ειδικές αναφορές στην εξέλιξη της θρησκευτικής τέχνης, τις συνθήκες διαμόρφωσής της καθώς και στα πνευματικά κινήματα που την επηρεάζουν. Παράλληλα, συζητήθηκε η χρήση και συμβολή της τεχνολογίας αλλά και η εφαρμογή αυτής μέσω διαγνωστικών μη επεμβατικών μεθόδων στην ανάδειξη ενδότερων τεχνικών περιπετειών στον χρόνο και χώρο σε συνάφεια με το εκάστοτε πνευματικό και θεολογικό περιεχόμενο, με το οποίο επενδύονται οι βυζαντινές εικόνες και  τα μηνύματα που εκπέμπουν σήμερα.

Τον γενικό συντονισμό της δράσης είχε το Ίδρυμα «ΟΡΜΥΛΙΑ» (Επιστημ. Υπεύθ. Δρ. Γ. Καραγιάννης), με συνδιοργανωτή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Καθ. Α. Σέμογλου).

Η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων/Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σχετικά Αρχεία

 
© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0