Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Το ολοκληρωμένο εργαλείο καταπολέμησης της μετάδοσης ψευδών ειδήσεων με χρήση βίντεο, από το Ευρωπαϊκό έργο InVID, ξεπέρασε τους 3.000 χρήστες παγκοσμίως

Ημερομηνία:
4/5/2018
Ονομασία Κέντρου

Το ολοκληρωμένο εργαλείο καταπολέμησης της μετάδοσης ψευδών ειδήσεων με χρήση βίντεο «InVID Verification Plugin», που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου InVID του προγράμματος Horizon 2020, ξεπέρασε τους 3.000 χρήστες παγκοσμίως!

Το εργαλειο αυτό διατέθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια κοινότητα, στην πρώτη του έκδοση, τον Ιούλιο του 2017, και μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες, στην έκδοση 0.60 πλέον, χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 3.000 χρήστες, κυρίως επαγγελματίες της ενημέρωσης. Το InVID Verification Plugin είναι ένα πρόσθετο λογισμικό, που μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί στον πλοηγό Web του χρήστη (web browser), και επιτρέπει την εκτέλεση μιας σειράς ενεργειών προκειμένου να εξεταστεί και να αξιολογηθεί αν ένα βίντεο που θεωρείται oτι σχετίζεται με την επικαιρότητα (π.χ. μια έκτακτη είδηση) είναι αυθεντικό και αξιόπιστο. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναζήτηση και παρουσίαση μετα-δεδομένων για το βίντεο από σχετικά κανάλια (π.χ. YouTube, Twitter), την επιλογή χαρακτηριστικών καρέ του βίντεο (keyframes) και την αναζήτηση παρόμοιου προϋπάρχοντος υλικού στο διαδίκτυο, και την οπτική ενίσχυση (μεγέθυνση) επιλεγμένων λεπτομεριών μίας εικόνας με τη βοήθεια ενός ψηφιακού μεγεθυντικού φακού. Η χρήση του InVID Verification Plugin είναι ελεύθερη και δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση και χρήση του, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.invid-project.eu/verify/.

Το έργο InVID αναπτύσσει επιμέρους τεχνολογίες και μια σείρα από ολοκληρωμένες εφαρμογές για την υποστήριξη των δημοσιογράφων, της ευρύτερης κοινότητας των επαγγελματιών του χώρου της ενημέρωσης, αλλά και κάθε ενεργού χρήστη του διαδικτύου, στη διαρκή προσπάθειά τους να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα και αξιοπιστία των βίντεο που (ανα-)δημοσιεύουν στα μέσα επικοινωνίας, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόπο αυτό βοηθά τις παραπάνω κοινότητες χρηστών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της διασποράς και διάδοσης ψευδών ειδήσεων που βασίζονται ή χρησιμοποιούν και υλικό στη μορφή βίντεο για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους.

Σημείωση: To ερευνητικό έργο InVID έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαικής Επιτροπής βάσει του συμβολαίου H2020-687786.

Πληροφορίες επικοινωνίας:

- Δρ. Βασίλειος Μεζάρης – Ερευνητής Β’ ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, συντονιστής του έργου InVID / Τηλ.: 2311 257770 / E-mail: bmezaris@iti.gr

- Αμαλία Δρόσου - Υπηρεσίες Εξωστρέφειας και Δικτύωσης ΕΚΕΤΑ / Τηλ.: 2310 498214 / E-mail: amelidr@certh.gr
 

Iστότοπος InVID: http://www.invid-project.eu/

Twitter: InVID_EU  

Youtube:  InVID Project

Slideshare: https://www.slideshare.net/InVID_EU

 
© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0