Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο: Ιουλιος 2018

Ημερομηνία:
4/7/2018
Ονομασία Κέντρου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Λόφος Νυμφών, Θησείο

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ  ΟΜΙΛΙΕΣ

"Η εξωγήινή μας μοναξιά"

Παρασκευή 6 Ιουλίου, ώρα 21:00

Θεματική ομιλία με τον  κ. Γιώργο Γραμματικάκη, οµότιµο Καθηγητή στο Τµήµα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Ο κ. Γραμματικάκης θα αναφερθεί στην αναζήτηση της εξωγήινης ζωής που απαντάται ήδη στους μύθους και τις δοξασίες του αρχαίου κόσμου. Αποκτά όμως ένα συγκροτημένο επιστημονικό περιεχόμενο μόνον τις τελευταίες δεκαετίες. Η εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτα στην πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου της ζωής, και στις συνθήκες που απαιτεί η εμφάνισή του· και δεύτερο, στον πλούτο των πληροφοριών γύρω από τα άστρα και τους πλανήτες, που συγκεντρώθηκαν χάρις στην ανθρώπινη διάνοια και τις απίστευτες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Έτσι, επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, αλλά και ειδικές αποστολές, αναζητούν ίχνη ζωής στους κοντινούς μας πλανήτες και στον διαστρικό κόσμο, ενώ η ελπίδα να συλληφθούν σήματα από μια εξωγήινη νοημοσύνη διεγείρει πάντοτε το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

«Οι βάσεις της σύγχρονης κοσμολογικής θεώρησης»

Τρίτη 10 Ιουλίου, ώρα 20:30

Θεματική Ομιλία με τον  κ. Μανώλη Πλειώνη, Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητή Αστρονομίας στο Α.Π.Θ.

 Σύντομη περίληψη της ομιλίας: Ο τελευταίος αιώνας θεωρείται ο σημαντικότερος για την εξέλιξη της επιστήμης της Κοσμολογίας τόσο στο θεωρητικό όσο και στο παρατηρησιακό πεδίο. Η λεπτομερής ανάλυση δορυφορικών και επίγειων παρατηρήσεων συγκλίνουν σε ένα Κοσμολογικό πρότυπο που υποστηρίζει ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε με την Μεγάλη Έκρηξη πριν από ~13.8 δισεκατομμύρια περίπου χρόνια και έκτοτε διαστέλλεται αενάως, τα δε τελευταία 7 δισ. περίπου χρόνια με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστούν οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται αυτή η σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση και θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που άλλαξαν ριζικά την αντίληψη που είχε ο άνθρωπος για τον Σύμπαν.

Η ομιλία του κ. Πλειώνη πραγματοποιείται στο πλάισιο του υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού προγράμματος «Διδάσκοντας το Σύμπαν», που απευθύνεται σε Φυσικούς και Μαθηματικούς των Δημοσίων Λυκείων της χώρας μας. Μία διοργάνωση μοναδική για την χώρα μας υλοποιείται από 9 έως 11 Ιουλίου 2018 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

** Η είσοδος στις θεματικές ομιλίες είναι ελεύθερη, με παροχή δελτίων στην είσοδο του Αστεροσκοπείου μία ώρα νωρίτερα της έναρξη έως εξαντλήσεώς τους.
Ο μέγιστος αριθμός των δελτίων που θα διατεθούν θα είναι 200.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν με παρατήρηση του αττικού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας, το οποίο θα είναι διαθέσιμο έως τις 24:00. Γενική είσοδος 2,5 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ

Opera Chaotique

Πέμπτη 12 Ιουλίου, ώρα 21:00

Μια μουσική παράσταση με αναπάντεχα ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες. Ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό δίδυμο που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, με τους Γιώργο Τζιουβάρα (Tenorman): φωνή, αφήγηση, πιάνο

και Χρήστο Κουτσογιάννη (Voodoo Drummer): ντραμς

«Ο ήχος των Νυμφών»

Πέμπτη 19 Ιουλίου, ώρα 21:00

Δίπλα από το ιερό των Νυμφών, σε μια μουσική παράσταση, σε πλήρη αρμονία με τον φυσικό χώρο και την ιστορία του λόφου, οι ήχοι της αρχαίας ελληνικής λύρας θα συνυπάρξουν με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα. Μια διαδρομή από την αρχαία ελληνική μουσική μέχρι την παραδοσιακή και σύγχρονη.

Στο ταξίδι θα μας οδηγήσουν οι:

Αλίκη Μαρκαντωνάτου - αρχαιοελληνική λύρα, τραγούδι , Βασιλική Παπαγεωργίου - τραγούδι, μαντολίνο, κρουστά και Χρυσόστομος Μπουκάλης – κοντραμπάσο.

«Τραγούδια για τον Ουρανό»

Τρίτη 24  Ιουλίου, ώρα 21:00

Η μουσική και η αστρονομία συνομιλούν σε μια μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει στον νυχτερινό ουρανό. Τραγούδια ελλήνων συνθετών, σε στίχους ποιητών, εμπνευσμένων από τη νύχτα, τον ουρανό και τα ουράνια φαινόμενα, ερμηνεύονται από τους Ανδρέα Καρακότα και Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού στο τραγούδι και τον Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο.

Μετά το μέρας των μουσικών εκδηλώσεων ακολουθεί παρατήρηση του θερινού ουρανού με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό έως τις 24:00, όπου οι πλανήτες Δίας, Κρόνος και Άρης προεξάρχουν για τον Ιούλιο στον ουρανό.

** Γενική είσοδος στις μουσικές παραστάσεις: 10 ευρώ.

Απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 15:00 καθώς και Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00 – 22:30. Περισσότερες πληροφορίες: 210 3490160, 210 3490036 και visitorcenter@noa.gr

Σχετικά Αρχεία

 
© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0