Μενού Επιλογών

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ :Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακαλύπτει κοινές γενετικές και ανοσολογικές αιτίες σε ασθενείς με σοβαρή COVID19

Ημερομηνία:
6/10/2020

Περισσότερο από 10% των νέων και υγειών ανθρώπων που εκδηλώνουν σοβαρή ασθένεια οφειλόμενη στον νέο κορονοϊό (Coronavirus disease 2019, COVID-19) διαθέτουν «αποπροσανατολισμένα» αντισώματα τα οποία επιτίθενται στο ίδιο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντί στον ιό SARS-CoV-2. Ακόμα 3.5% των ασθενών διαθέτουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις. Στην μελέτη συμμετείχαν χιλιάδες ασθενείς διαφορετικών εθνικοτήτων από την Ασία, την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Μέση Ανατολή.

Από την Ελλάδα, Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) (Μονάδα Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής, με Επικεφαλής τον Δρ. Τιμοκράτη Καραμήτρο), είναι το μοναδικό ερευνητικό ίδρυμα που συμμετέχει στην παγκόσμια αυτή συνεργασία, με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ά Κλινική Λοιμώξεων, Δρ. Γ. Λουρίδα και Δρ. Κ. Αργυράκη). Το ΕΙΠ, στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις που έχει αναπτύξει, ολοκλήρωσε την εργαστηριακή επεξεργασία των δειγμάτων (κατασκευή μοριακών βιβλιοθηκών), την ανάλυση όλων των ανθρώπινων γονιδίων με βάση την τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενεάς (exome - NGS), αλλά και την βιοπληροφορική ανάλυση για την ανίχνευση των γονιδιακών μεταλλάξεων, συνδράμοντας έτσι στην Διεθνή αυτή προσπάθεια και συνεχίζοντας να πρωτοπορεί στην έρευνα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και της COVID19.

Σχετικός σύνδεσμος εδώ .

Σχετικά Αρχεία

 
© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0