Μενού Επιλογών

Διεθνές Συνέδριο "Adaptation Strategies to Global Environmental Change in the Mediterranean City and the Role of Global Earth Observations", Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, Ελλάδα, 10-11 Ιουνίου 2014

Ημερομηνία:
4/6/2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές Συνέδριο
“Adaptation Strategies to Global Environmental Change
in the Mediterranean City
and the Role of Global Earth Observations”

Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, Ελλάδα, 10-11 Ιουνίου 2014

Το Συνέδριο είναι μία εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2014 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας ‘Ερευνας και Τεχνολογίας. Οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Mediterranean Consortium for Climate Change (MC-4), το Eurisy, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Justus-Liebig Giessen της Γερμανίας.
Αντικείμενο του Συνεδρίου αποτελεί η αποτύπωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις με Μεσογειακό κλίμα και η χάραξη αντίστοιχων στρατηγικών προσαρμογής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αστικές περιοχές καλύπτουν το 3% της επιφάνειας του πλανήτη και αποτελούν το σπίτι για τουλάχιστον τους μισούς κατοίκους της Γης∙ παράγουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και συνεισφέρουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός των πόλεων αναμένεται να φτάσει τα πέντε δισεκατομμύρια το 2030 και να ξεπεράσει τα έξι, 20 χρόνια αργότερα. Επιπλέον, οι περιοχές με Μεσογειακό κλίμα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον κλιματικά ευάλωτες του πλανήτη και η οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Tο Συνέδριο, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Προσαρμογής, θα διερευνήσει τη συμβολή των παρατηρήσεων της Γης στη βελτίωση της κλιματικής πληροφορίας και τη χρήση της για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων προσαρμογής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Θα ενισχύσει τη συνεργασία σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, θα συνδράμει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των κοινωνιών και θα προτείνει τη δημιουργία σχεδίου δράσης προσαρμογής στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, στηριζόμενο στην ανάπτυξη πόρων και εργαλείων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πόλεων με Μεσογειακό κλίμα.
Στις εργασίες του Συνεδρίου θα αναλυθούν και θα εκτεθούν διαφορετικά παραδείγματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με εστίαση στα παρακάτω θέματα: Παγκόσμιες και Περιοχικές Παρατηρήσεις της Γης, Νερό, Ενέργεια, Βιοποικιλότητα και Ανοιχτοί Χώροι, Παράκτιες Περιοχές και Θαλάσσιο Περιβάλλον, Δομημένο Περιβάλλον, Δημόσια Υγεία και Διακυβέρνηση.
Στο Συνέδριο θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι παγκόσμιων οργανισμών (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC, Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας-WMO, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-WHO, Διακυβερνητικός Οργανισμός Παρατηρήσεων της Γης-GEO, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων-ECDC) και θα συμμετέχουν επιστήμονες από την Ευρώπη και από χώρες με αντίστοιχα μεσογειακά κλιματικά χαρακτηριστικά.
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας υποστηρίζει το Συνέδριο και συμμετέχει στις εργασίες του ως αρωγός σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και στην καινοτομία, στην υπηρεσία της προετοιμασίας της κοινωνίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ευαισθησία στην καθημερινότητα των πολιτών.
Κατά την εναρκτήρια τελετή θα γίνει η απονομή του βραβείου «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award» από το Δρ. Deon Terblanche, Διευθυντή του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Ερευνών και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
 

 

 
© 2013, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0