Μενού Επιλογών

Διεθνές Συνέδριο "Adaptation Strategies to Global Environmental Change in the Mediterranean City and the Role of Global Earth Observations" Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, Ελλάδα, 10-11 Ιουνίου 2014

Ημερομηνία:
5/6/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές Συνέδριο
“Adaptation Strategies to Global Environmental Change
in the Mediterranean City
and the Role of Global Earth Observations”

Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, Ελλάδα, 10-11 Ιουνίου 2014

Το Συνέδριο είναι εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2014 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας ‘Ερευνας και Τεχνολογίας. Οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Mediterranean Consortium for Climate Change (MC-4), το Eurisy, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Justus-Liebig Giessen της Γερμανίας.
Αντικείμενο των εργασιών του Συνεδρίου είναι η αποτύπωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις με Μεσογειακό κλίμα και η χάραξη αντίστοιχων στρατηγικών προσαρμογής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αστικές περιοχές καλύπτουν το 3% της επιφάνειας του πλανήτη και κατοικούνται περίπου από τους μισούς κατοίκους της Γης∙ παράγουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και συνεισφέρουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός των πόλεων αναμένεται να φτάσει τα πέντε δισεκατομμύρια το 2030 και να ξεπεράσει τα έξι, 20 χρόνια αργότερα. Επιπλέον, οι περιοχές με Μεσογειακό κλίμα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον κλιματικά ευάλωτες από την υπερθέρμανση του πλανήτη και η οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στο Συνέδριο θα διερευνηθεί μεταξύ των άλλων και η συμβολή των παρατηρήσεων της Γης στη βελτίωση της κλιματικής πληροφορίας και τη χρήση της για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων προσαρμογής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, θα συμβάλλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των κοινωνιών και θα γίνουν προτάσεις για τη δημιουργία σχεδίου δράσης προσαρμογής στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, στηριζόμενο στην ανάπτυξη πόρων και εργαλείων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πόλεων με Μεσογειακό κλίμα.
Στις εργασίες του Συνεδρίου θα αναλυθούν και θα εκτεθούν διαφορετικά παραδείγματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με εστίαση στα παρακάτω θέματα: Παγκόσμιες και Περιοχικές Παρατηρήσεις της Γης, Νερό, Ενέργεια, Βιοποικιλότητα και Ανοιχτοί Χώροι, Παράκτιες Περιοχές και Θαλάσσιο Περιβάλλον, Δομημένο Περιβάλλον, Δημόσια Υγεία και Διακυβέρνηση.
Στο Συνέδριο θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι παγκόσμιων οργανισμών (της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού-WMO, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-WHO, του Διακυβερνητικού Οργανισμού Παρατηρήσεων της Γης-GEO, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων-ECDC) και θα συμμετέχουν επιστήμονες από 17 χώρες.
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας υποστηρίζει το Συνέδριο και συμμετέχει στις εργασίες του ως αρωγός σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και στην καινοτομία, στην υπηρεσία της προετοιμασίας της κοινωνίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ευαισθησία στην καθημερινότητα των πολιτών.
Κατά την εναρκτήρια τελετή θα γίνει η απονομή του βραβείου «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award» από τον Δρα Deon Terblanche, Διευθυντή του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Ερευνών και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Γενικό Γραμματέα του WMO.
 


Συνέντευξη τύπου
 

Συνέντευξη τύπου θα δοθεί την Τρίτη 10 Ιουνίου και ώρα 10:50 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Αίθουσα Ιλισσός από τους: Δρα Χρήστο Βασιλάκο, Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κo. Kurt Vandenberghe, Διευθυντή Δράσης για το Κλίμα και την Αποδοτικότητα των Πόρων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό, Καθ. Thomas Stocker, Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και τη Δρ. Έλενα Ξοπλάκη, Πανεπιστήμιο Justus-Liebig-University Giessen, Γερμανία.

 

 
© 2013, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0