Μενού Επιλογών

Εκδήλωση «Space and Security - Διάστημα και Ασφάλεια» - 19-20 Ιουνίου 2014

Ημερομηνία:
17/6/2014
 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η εκδήλωση «Space and Security - Διάστημα και Ασφάλεια» οργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας/Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στις 19-20 Ιουνίου στο Σαρόγλειο Μέγαρο, Ρηγίλλης 1, Αθήνα.

Πρόκειται για σημαντική εκδήλωση καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενης κλίμακας και πολυπλοκότητας προκλήσεις σε θέματα Ασφάλειας. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, καύσωνες, τσουνάμι, κυκλώνες, μεταφορά σκόνης, κ.α.), ή/και καταστροφές ανθρώπινης προέλευσης (δασικές πυρκαγιές, πετρελαιοκηλίδες, μόλυνση των θαλασσών, επικίνδυνοι για την υγεία ατμοσφαιρικοί ρύποι, κ.α.), αλλά και θέματα εσωτερικής εθνικής ασφάλειας και παγκόσμιας σταθερότητας (έλεγχος χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων για παράνομη μετανάστευση, θαλάσσια πειρατεία και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, διαχείριση διεθνούς αεροπλοΐας, ηλεκτρονικές παρεμβολές, κ.α.). Προφανώς πολλές από τις προκλήσεις αυτές είναι διασυνοριακής και διατομεακής φύσης.

Τα διαστημικά τεχνολογικά συστήματα για την πρόληψη, παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων είναι υψίστης σημασίας και αποτελεσματικότητας αλλά ταυτόχρονα απαιτούν και αυτά προστασία ώστε να λειτουργούν αδιαλείπτως. Διαστημικές συσκευές εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ και ευαίσθητες επανδρωμένες διαστημικές αποστολές κινδυνεύουν από ακραία φαινόμενα του εχθρικού Διαστημικού καιρού (μαγνητικές καταιγίδες, έντονες ριπές φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων και κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας, ισχυρά επαγωγικά ρεύματα που καταστρέφουν συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και διαταράσσουν τις τηλεπικοινωνίες, αυξανόμενα διαστημικά σκουπίδια και μετεωρίτες, κ.α.). Γι’ αυτό απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για την προστασία αυτών των διαστημικών υποδομών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία αλλά κινδυνεύουν από εχθρικά φαινόμενα στο Διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προωθήσει δύο μείζονα διαστημικά προγράμματα υπηρεσιών ασφάλειας - το πρόγραμμα Galileo για την ευρωπαϊκή ραδιοπλοήγηση και προσδιορισμό θέσης μέσω δορυφόρου αλλά και τις ευρωπαϊκές στρατηγικές ανάγκες για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και το πρόγραμμα Copernicus για τη συνεχή παρατήρηση, διαχρονική παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν τη Γη. Ειδικά, στο πρόγραμμα Copernicus, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών φιλοξενεί και το πρώτο mirror site των δορυφόρων μεγάλης διακριτικής ικανότητας για την συνεχή παρατήρηση της Γης (Sentinels).

Με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2013), που καθόρισαν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «προς ένα πιο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό τομέα άμυνας και ασφάλειας», η Ελληνική Προεδρία επιθυμεί να συνεισφέρει στο γενικό προβληματισμό, τις συνέργειες στα θέματα Ασφάλειας και Διαστήματος αλλά και την ενεργοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του διαστήματος και των εφαρμογών του προς όφελος του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα διερευνηθούν συνέργειες διαστημικών τεχνολογιών με σκοπό την  πολιτική  και αμυντική τους  χρήση,  διαστημικών υποδομών  και διαστημικών υπηρεσιών.  

Συνέντευξη Τύπου (Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 και ώρα 13.00)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Προεδρίας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας  Δρ. Χ. Βασιλάκο,   Dr. Paul Weissenberg, Deputy Director General, DG Enterprise and Industry, Frank Asbeck, Senior Adviser, European External Action Service, General Henry de Roquefeuil, Military Adviser to the President, CNES, Thomas Reiter, Director, Human Spaceflight and Operations, European Space Agency, Rini Goos, Deputy Chief Executive, European Defence Agency, Massimo Di Lazzaro, President, Thales Alenia Space, Jean Pierre Serra, Vice President Security and Defence, International and Space Institutions, Airbus Defence and Space, Luigi Pasquali, Chief Executive Officer, Telespazio και τους Καθηγητές Ιωάννη Δαγκλή, Παν. Αθηνών και Κανάρη Τσίγκανο, Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχετική Εικόνα

 
© 2013, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0