Μενού Επιλογών

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / ΕΑΑ

Ιστορικά, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) αποτελεί το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας (1842) και η πορεία του είναι συνυφασμένη και αντανακλά στην εξέλιξη της έρευνας και τη σύνδεσή της με τις κοινωνικές υπηρεσίες στη νεώτερη Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η θέση του ευρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και το λόφο της Πνυκός, όπου ο Αθηναίος αστρονόμος Μέτων είχε εγκαταστήσει το πρώτο Αστεροσκοπείο της Ελληνικής ιστορίας, το Ηλιοτρόπιο, τον 5ο αιώνα π.Χ. Η 170/χρονη πορεία του Κέντρου σηματοδοτείται από φωτισμένους και καταξιωμένους ηγέτες σε πολλές περιοχές του επιστητού, διακεκριμένους επιστήμονες που άνοιξαν δρόμους στη γνώση, όπως οι Δ. Αιγινήτης (ιδρυτής της Ακαδημίας Αθηνών), Ι. Σμίτ (δημιουργός του πρώτου τοπογραφικού χάρτη της Σελήνης), Σ. Πλακίδης (ιδρυτής του αστρονομικού σταθμού Πεντέλης), Δ. Κωτσάκης (ιδρυτής του αστρονομικού σταθμού Κρυονερίου, Κορινθίας), Α. Γαλανόπουλος και Ι. Δρακόπουλος (επιφανέστεροι Ελληνες Σεισμολόγοι), κ.α., εθνικούς ευεργέτες, όπως οι Σίνας, Συγγρός, Δωρίδης, Κοργιαλένιος, κ.α., αλλά και κορυφαίους αρχιτέκτονες όπως ο Θ. Χάνσεν και Ε. Τσίλλερ.

Εκ της συστάσεώς του, το ΕΑΑ υπήρξε ένα Κέντρο βασικής έρευνας, η οποία αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στη μακρόχρονη επιστημονική του πορεία.  Βασική έρευνα διεξάγεται στις επιστημονικές περιοχές που καλύπτουν τα τρία (3) Ινστιτούτα του ΕΑΑ, ήτοι στους τομείς: α) της αστρονομίας, αστροφυσικής και διαστημικών επιστημών, β) της ποιότητας της ατμόσφαιρας, παρακολούθησης του περιβάλλοντος, μετεωρολογίας, φυσικών καταστροφών, κλίματος και κλιματικής αλλαγής, και γ) της φυσικής του εσωτερικού της Γης και των εδαφικών παραμορφώσεων με μεθόδους τηλεπισκόπησης, σεισμολογίας, γεωφυσικής, ηφαιστειολογίας, δορυφορικής γεωδαισίας και θαλάσσιας σεισμολογίας.

Για την υποστήριξη των ερευνών του, το ΕΑΑ συνεχώς εξελίσσει πρωτοποριακές δομές υποστήριξης των ερευνητικών δράσεων όλων των Ινστιτούτων του, διαθέτοντας αυτή τη στιγμή περίπου 500 μετρητικούς σταθμούς που καλύπτουν την Ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, το ΕΑΑ δραστηριοποιείται συντεταγμένα και με εξαιρετική επιτυχία στις διαστημικές επιστήμες και τις εφαρμογές τους. Η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών και τεχνολογιών στους τομείς της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών (π.χ., δασικών πυρκαγιών και σεισμών), της παρακολούθησης και προστασίας του γήινου και διαστημικού περιβάλλοντος καθώς και της τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη δορυφορικών προϊόντων και αντίστοιχων υπηρεσιών που παρέχονται από το ΕΑΑ σε ιδιωτικούς και δημόσιους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς.

Άλλωστε στο ΕΑΑ δημιουργήθηκε ο πρώτος πανευρωπαϊκά σταθμός αναμετάδοσης δεδομένων (Mirror Site) των δορυφόρων Sentinel της ESA για την παρατήρηση της γης.

Το ΕΑΑ έχει πολλά να επιδείξει και στα πεδία της διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του πέρα από τους στενούς επιστημονικούς κύκλους και της συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, με τα επιτυχή Κέντρα επισκεπτών του στην Πεντέλη, το Θησείο και το Κρυονέρι Κορινθίας."

Ινστιτούτα

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 210-3490000, 210 8109122
Fax: 210 - 3490120,210 - 3490140
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: secretary@admin.noa.gr
Διεύθυνση:  Λόφος  Νυμφών, Θησείο, Αθήνα
Τ.Κ.11810
Site: www.noa.gr

© 2013, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0