Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ" / ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ

To Ε.ΚΕ.Β.Ε. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΓΚ» είναι ένα Ε.Κ. ΝΠΙΔ που ιδρύθηκε το 1998 και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το Κέντρο εστιάζει στην επιστημονική και τεχνολογική αριστεία, την εκπαίδευση και την καινοτομία στις βιοϊατρικές επιστήμες, και παρουσιάζει κορυφαίες επιδόσεις, επιτυγχάνοντας διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα βασικών δεικτών ακαδημαϊκής και ερευνητικής αριστείας.

Το Κέντρο έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τις πρωτοποριακές του έρευνες στην κατανόηση της μοριακής και κυτταρικής βάσης ασθενειών όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι, η οστεοπόρωση, η πνευμονική ίνωση κ.α., και στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή τους. Το Φλέμιγκ φιλοξενεί σήμερα 15 ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην λειτουργική γονιδιωματική και πρωτεομική, τη μοριακή και κυτταρικής ανοσολογία, την ανάπτυξη ζωικών προτύπων των ασθενειών του ανθρώπου, την μελέτη των μεταγραφικών και μετα-μεταγραφικών μηχανισμών γονιδιακών ρυθμίσεων, την επιγενετική, και τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης. Το Κέντρο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τις έρευνές του στον τομέα της μεταφραστικής έρευνας και την ανακάλυψη σηματοδοτικών μονοπατιών, βιοδεικτών και στόχων, την προκλινική αξιολόγηση φαρμάκων σε ζωικά μοντέλα και την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Το Φλέμιγκ έχει δημιουργήσει εξειδικευμένες τεχνολογικές υποδομές (state-of-the-art facilities) που προσφέρουν υπηρεσίες στη βιοιατρική έρευνα τόσο σε ερευνητές ακαδημαϊκών φορέων, όσο και σε φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν πρότυπο οίκο πειραματοζώων και φαινοτυπικού χαρακτηρισμού, μονάδες διαγένεσης και κρυοσυντήρησης ποντικών, μονάδες γονιδιωματικής, πρωτεϊνικής χημείας και πρωτεομικής, κυτταρομετρίας ροής, βιοαπεικόνισης,  μικροτομογράφου ακτινών Χ, ενδοσκοπίας και ιστοπαθολογίας, καθώς και Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, το Κέντρο συντονίζει τον εθνικό κόμβο των Ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών του ESFRI, Infrafrontier-GR/Phenotypos και ELIXIR-GR, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών της χώρας και της ΕΕ για την Έρευνα.

Η αριστεία του ΦΛΕΜΙΓΚ εκτείνεται και στην καινοτομία/επιχειρηματικότητα, με κυριότερο επίτευγμα τη δημιουργία και λειτουργία μιας επιτυχημένης βιοτεχνολογικής εταιρείας spin-off στις εγκαταστάσεις του (Biomedcode Hellas SA), εταιρείας με ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, σημαντική εξωστρέφεια και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Κατά τα τελευταία 15 έτη λειτουργίας του Κέντρου οι 12 κατά μέσο όρο ερευνητικές ομάδες του έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των παρακάτω βασικών δεικτών απόδοσης του Κέντρου οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Περισσότερες από 450 δημοσιεύσεις (1999-2017) σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (μέσος δείκτης απήχησης 7)
  • 11 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην μεταφραστική έρευνα
  • Περισσότερα από 130 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα κατά την τελευταία δεκαπενταετία από εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πηγές (EU, HFSP, NIH και άλλες) που ανέρχονται στα 53εκατ. € (δηλ. 250.000 € ανά ερευνητή ετησίως)
  • 3 Ερευνητές του Φλέμιγκ είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO)
  • 4 Ερευνητές του Φλέμιγκ είναι κάτοχοι επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) (2 Advanced και 2 Starting)
  • Συντονιστής 5 Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου Δικτύου Αριστείας FP6 (MUGEN)
  • Κεντρική συμμετοχή στο ESFRI INFRAFRONTIER, ιδρυτικό μέλος του Infrafrontier GmbH, και εθνικός κόμβος της Ευρωπαϊκής Μονάδας Αρχειοθέτησης Μεταλλαγμένων Ποντικών (EMMA) από το 2009
  • Άριστο ιστορικό στην εκπαίδευση φοιτητών (συμμετοχή σε 9 δίκτυα κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Marie Curie) και συνδιοργάνωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Μοριακή Βιοϊατρική» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα:

 αα. Ινστιτούτο Βασικής Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΒΒΕ),

 ββ. Ινστιτούτο Βιοκαινοτομίας (ΙΒΚ).

Στοιχεία επικοινωνίας   

Διεύθυνση: Αλ. Φλέμιγκ 34, Βάρη

Τ.Κ.: 16672  

Τηλέφωνο: 2109656310 

Fax: 2109656934 

e-mail: secretariat@fleming.gr

Site: http://www.fleming.gr/   

© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0