Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη


Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 - Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα, Ελλάδα

Στόχοι

Οι κοινωνικές ανισότητες, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, απειλούν πλέον σοβαρά την κοινωνική συνοχή. Η αύξηση της ανεργίας, ειδικότερα στους κόλπους των νέων, η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας και η αύξηση του ποσοστού της φτώχειας στον ευρωπαϊκό πληθυσμό αποτελούν πραγματικότητα με ευρείες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ευημερία. Το φαινόμενο των κοινωνικών ανισοτήτων εγείρει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των πολιτικών συστημάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να περιορίσουν τις ανισότητες και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Πολλά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του 7ουΠΠ (θεματική περιοχή «Κοινωνικο-Οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες») προχώρησαν σε ενδελεχή ανάλυση του φαινομένου των ανισοτήτων υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση αυτού, καθώς και για πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του.

Η εκδήλωση «Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη» βασίζεται στα συμπεράσματα των ανωτέρω ερευνών, τα οποία και θα παρουσιαστούν. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα συζητηθούν οι κοινωνικές και πολιτικές επιπλοκές που προκύπτουν από την αύξηση των ανισοτήτων με μελλοντικό στόχο την περαιτέρω έρευνα και τη διαμόρφωση νέων σεναρίων πολιτικής.

περισσότερα...
Ενημερώσεις
Rainbox Icon Μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου απασχόλησης,κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, László Andor: [mp4], [mp2] 26-Ιου-2014
Ομιλητές -
Συντονιστές
Jutta Allmendinger
Η καθηγήτρια και Δρ. h.c. Jutta Allmendinger, είναι Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών Βερολίνου, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
colin_crouch
Ο Colin Crouch είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Warwick και εξωτερικό επιστημονικό μέλος του Ινστιτούτου Max Planck για την Μελέτη των Κοινωνιών.
Frank Vndenbroucke
Ο Frank Vandenbroucke σπούδασε οικονομικά στην Leuven και το Cambridge, ενώ έλαβε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία από την Οξφόρδη.
George Moschos
Ο Γεώργιος Μόσχος είναι Βοηθός Συνήγορος, επικεφαλής του Τμήματος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον «Συνήγορο του Πολίτη».
Janna Tsiganou
Η Δρ. Ιωάννα Τσίγκανου είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών(ΕΚΚΕ), στην Αθήνα, από το 1994.
John Yfantopoylos
Ο Ιωάννης Υφαντόπουλος είναι καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τ. Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών(ΕΚΚΕ).
tatiana_karabchuk
Η Tatiana Karabchuk είναι αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκριτικής Κοινωνικής Έρευνας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Έρευνας/Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών (HSE) (Μόσχα).
Virginia Maestri
Η Virginia Maestri κατέχει τη θέση της κοινωνικο-οικονομικής αναλύτριας στη ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
όλοι οι ομιλητές-συντονιστές...
Διοργανωτές
  • External Link: European Commission
  • External Link: Greece 2014 Europe
  • External Link: General Secretariat for Research and Technology
  • External Link: National Centre for Social Research
  • External Link: Panteion University