Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ JUICE ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (EUROPEAN SPACE AGENCY, ESA)»

Ημερομηνία:
6/5/2016

Με στόχο τη βελτίωση της γεωγραφικής επιστροφής των Κρατών – Μελών (Κ-Μ) του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ, ESA) έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσει με τις κατά τόπους Αντιπροσωπείες, Ημερίδες για την προώθηση της συμμετοχής των εταιριών τους στην επόμενη επιστημονική αποστολή, JUICE. Η ΓΓΕΤ, σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού καθώς και τους εκπροσώπους της εταιρίας Airbus DS (ADS), κύριου αναδόχου (Prime Contractor) της αποστολής, διοργανώνει σχετική Ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαϊου 2016, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα).  

Η αποστολή JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) αποτελεί την πρώτη επιστημονική αποστολή μεγάλου μεγέθους του ΕΟΔ για το Πρόγραμμα Cosmic Vision 2015 – 2025 της ESA. Σκοπός της αποστολής είναι η λεπτομερής παρατήρηση του γιγάντιου αεριώδη πλανήτη Δία και τριών από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του (Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ευρώπη). Η αποστολή είναι προγραμματισμένη για εκτόξευση το 2022 και προβλέπεται να φτάσει στο Δία το 2030 με διάρκεια παραμονής στο σύστημα του πλανήτη τουλάχιστον 3 χρόνια.

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλαμβάνει γενική παρουσίαση της αποστολής και ενημέρωση για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις εταιρίες των Κ-Μ για την εν δυνάμει συμμετοχή τους στις κοινοπραξίες που θα δημιουργηθούν για την υλοποίηση των υποσυστημάτων του διαστημικού σκάφους και, κυρίως, τη συμμετοχή στις σχετικές προκηρύξεις της αποστολής. Επίσης, θα δοθούν πληροφορίες για τη προβλεφθείσα διαδικασία υποβολής και το χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές μεταξύ των αρμοδίων στελεχών της ESA και του κύριου αναδόχου (ADS) και εκπροσώπων των ελληνικών φορέων με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των ελληνικών φορέων να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δράσεις. Σημειώνεται ότι σε όλες τις επιστημονικές αποστολές της ESA, απαιτείται ποσοστιαία συμμετοχή του κάθε Κ-Μ η οποία μεταφράζεται σε συμβόλαια συνολικού ποσού άνω των 5,5 εκατομμυρίων €, στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΕΤ προσκαλεί τους ελληνικούς φορείς (κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις αλλά και ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Τεχνολογικούς Φορείς) που έχουν δραστηριοποιηθεί στον τομέα του Διαστήματος να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην Ημερίδα καθώς και στις διμερείς συναντήσεις προκειμένου να συνταχθεί κατάλογος ενδιαφερομένων φορέων και να οργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συναντήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως αποστείλουν σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους, έως την Πέμπτη 26 Μαϊου 2016, στους παρακάτω αρμόδιους του τμήματος Διεθνών Οργανισμών της ΓΓΕΤ, οι οποίοι παραμένουν στη διάθεσή τους για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις.
 
-    Καλερίδης Βασίλειος, τηλ. 210-7458118, vkas@gsrt.gr,
-    Κώτσιας Μιχάλης, τηλ. 210-7458115, m.kotsias@gsrt.gr
 

 
© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0