Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής

Στόχοι

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 164/03, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Γ.) έχει ως επιστημονικό αντικείμενο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, που αναφέρεται κυρίως στη βιοποικιλότητα, τη δομή και τη δυναμική του οικοσυστήματος, τη διαχείριση των οικοσυστημάτων, τη γενετική των θαλάσσιων οργανισμών, την αναζήτηση νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και οργανισμών, καθώς και την πιστοποίηση της γνησιότητας και προέλευσης των οργανισμών και προϊόντων τους.

Δραστηριότητες

Το Ινστιτούτο έχει ως αντικείμενο την έρευνα της ποικιλομορφίας της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα βιολογικής οργάνωσης, καθώς επίσης και τις αλληλεπιδράσεις με το θαλάσσιο περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής αναλύεται σε όλα τα επίπεδα βιολογικής οργάνωσης, από το γονίδιο στο οικοσύστημα. Η έρευνα κατευθύνεται προς τις μελέτες της δομής πληθυσμών των φυσικών και καλλιεργούμενων αποθεμάτων, τη λειτουργία των οικοσυστημάτων, τις αλλαγές που προκαλούνται από φυσικούς ή ανθρωπογενείς παράγοντες, τη βιο-συντήρηση, κλπ. Αυτές οι μελέτες είναι επίσης σχετικές με τον εφαρμοσμένο τομέα: προστασία του περιβάλλοντος, διαχείριση παράκτιας ζώνης, γενετική βελτίωση στην υδατοκαλλιέργεια, κλπ.

Υπηρεσίες

Το Ι.ΘΑ.ΒΙ.Γ. προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ακόλουθους τομείς:

  • γενετική ανάλυση των αποθεμάτων ψαριών: αξιολόγηση της γενετικής υγείας των αποθεμάτων (επίπεδο γενετικού πολυμορφισμού, αναδρομικός προσδιορισμός πατρότητας)
  • ανάπτυξη μοριακών δεικτών για τον προσδιορισμό ειδών: ταυτοποίηση του είδους των καρχαριών στα επεξεργασμένα εμπορικά προϊόντα για να προστατευθούν τα απειλούμενα από εξαφάνιση είδη
  • Παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης
  • Μικροβιολογικές εξετάσεις στα εμφιαλωμένα και πόσιμα νερά
  • Παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης από θαλάσσιους αγωγούς διάθεσης αποβλήτων (π.χ., λύματα, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης κ.α.)
  • Διατήρηση και βιώσιμη διαχείριση θαλάσσιων βιολογικών πόρων (π.χ. εμπορικά σφουγγάρια)
  • Ανάπτυξη προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών με χρήση τεχνολογίας τεχνητών υφάλων
  • Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος αυτόματης εμφύτευσης σωλήνων σε θαλάσσιους ιζηματογενείς πυθμένες. Εφαρμογές για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, των υδατοκαλλιεργειών και άλλων παράκτιων έργων
  • Ανάπτυξη υποθαλάσσιων πάρκων αναψυχής με χρήση της τεχνολογίας των τεχνητών υφάλων (καταδυτικός τουρισμός)
  •  

© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0