Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Ελληνικό Ινστιτούτο PASTEUR / Ε.Ι.Π.

Ιστορικό

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1920, έως σήμερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Π), παραμένει στην πρωτοπορία των εξελίξεων στην Βιοϊατρική Έρευνα και τις εφαρμογές της για τη Δημόσια Υγεία ενώ συνεχίζει τη μακρόχρονη προσφορά του στην Εκπαίδευση και την Ενημέρωση των Πολιτών.

Το 1975, με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων, καθορίστηκε το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ως Ν.Π.Ι.Δ, Κοινωφελούς Ιδρύματος μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Η ενεργός συμμετοχή του Ινστιτούτου στο Διεθνές Δίκτυο των Ινστιτούτων Παστέρ και η διαρκής παρουσία των ερευνητών του σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Διεθνείς Διοργανώσεις για την Έρευνα και την Τεχνολογία, προσδίδουν στο Ε.Ι.Π., διεθνή χαρακτήρα και εμβέλεια.

Σκοπός

Βασική επιδίωξη για το ΕΙΠ αποτελεί η αξιοποίηση των ευρημάτων της βασικής έρευνας προς την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, εμβολίων νέας γενιάς και αξιόπιστων διαγνωστικών μεθόδων με όλο και μεγαλύτερη ευαισθησία.

Δομή

Το ΕΙΠ χωρίζει τις δραστηριότητές του , στις ακόλουθες:

  • Έρευνα,
  • Δημόσια Υγεία και
  • Εκπαίδευση

 

Δραστηριότητες

Έρευνα

Η μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων, αποτελεί βασικό άξονα των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Παράλληλα πραγματοποιείται έρευνα στους τομείς της ανοσοβιολογίας και της νευροβιολογίας, η οποία έχει συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών παθογένεσης και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για αυτοάνοσα και νευροκεφυλιστικά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, έμφαση έχει δοθεί στην:

  • Ανάπτυξη νέων διαγνωστικών συστημάτων για την ανίχνευση μικροβίων που ευθύνονται για σοβαρές λοιμώξεις στο άνθρωπο ή τα ζώα, όπως είναι ο εχινόκοκκος, το τοξόπλασμα, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο ιός της ηπατίτιδας C, ο απλός έρπητας και τα παράσιτο της λεϊσμάνιας.
  • Ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς, κυρίως κατά της ηπατίτιδας C και της λεϊσμανίωσης.
  • Κατανόηση παθογενετικών μηχανισμών για τη διάγνωση και θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων (βαριά μυασθένεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας), αναπτυξιακών και άλλων διαταραχών του εγκεφάλου, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
  • Αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως η βαριά μυασθένεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Alzheimer, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων, όπως η γονιδιακή θεραπεία και η μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με βελτιωμένες θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Δημόσια Υγεία

Η έμφαση στις εφαρμογές της Έρευνας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, διαφοροποιεί το Ε.Ι.Π. από τα άλλα Ερευνητικά Ιδρύματα ενώ η τρέχουσα αντίληψη για τη Δημόσια Υγεία και τις δραστηριότητές της, όπως ρητά εκφράζεται μέσα από το πρόσφατο Νόμο για την Οργάνωση και τον Εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας, του προσδίδει ιδιαίτερο ρόλο.
Στο Ε.Ι.Π. λειτουργούν:

  • Εξειδικευμένο και αξιόπιστο Διαγνωστικό Κέντρο για παροχή υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
  • Κέντρα Αναφοράς Λοιμώξεων (Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, Εντεροϊών, Γονόκκοκου και Λεϊσμάνιας). Τα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης και Εντεροϊών είναι διαπιστευμένα από την ΠΟΥ και επιπλέον έχουν αναγνωρισθεί ως Επίσημα Εργαστήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.
  • Μονάδα Εμβολίων για παραγωγή εμβολίων και βιολογικών προϊόντων.

Εκπαίδευση

Το Εκπαιδευτικό έργο, αφορά: στην διοργάνωση διεθνών επιστημονικών σεμιναρίων και Συνεδρίων υψηλής στάθμης, στην εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών και μετα-διδακτορικών συνεργατών και στην πρακτική εξάσκηση σπουδαστών ΤΕΙ και ΑΕΙ. Για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπάρχει στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Προοπτική – Στόχοι

Δημόσια Υγεία

Η Ανταγωνιστικότητα και Αριστεία στον ερευνητικό χώρο

  • Έρευνα υψηλής απήχησης και ανάπτυξη νέων, μεγάλης κλίμακας τεχνολογιών αιχμής (π.χ. μικροσυστοιχίες DNA, πρωτεομική, σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές για τη δυναμική μελέτη ζωντανών κυττάρων).
  • Συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων σε διεθνή δίκτυα για την παρακολούθηση των εξελίξεων και την διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης.
  • Ενεργός συμμετοχή στο Διεθνές Δίκτυο των Ινστιτούτων Παστέρ για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Δικτύου Μικροβιολογικής Επιτήρησης.

Η σύγκλιση των δραστηριοτήτων Δημόσιας Υγείας με την εκάστοτε Εθνική Πολιτική Υγείας

  • Προσφορά υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας υψηλής ποιότητας (Εξειδικευμένη Διάγνωση, Κέντρα Αναφοράς,Εμβόλια)
  • Μεγαλύτερη διασύνδεση της έρευνας με Εφαρμογές στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Η παραγωγικότητα και η οικονομική βιωσιμότητα

  • Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
  • Συνεργασίες με τον παραγωγικό τομέα για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας
  • Διεύρυνση της Παροχής Υπηρεσιών στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Επιτεύγματα

Έρευνα

  • Σημαντική παρουσία στα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα, με ύψος χρηματοδότησης που φτάνει τα 4.2 εκατομμύρια Ευρώ, αλλά και στα Ελληνικά με χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων μέσω της ΓΓΕΤ, ύψους 4.8 εκατομμυρίων Ευρώ, για τη διετία 2000-2002.
  • 4 Αιτήσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ιός του απλού έρπητα, ιός της ηπατίτιδας C, βαριά μυασθένεια).

Δημόσια Υγεία

Ανάπτυξη σημαντικής τεχνολογίας

  • Παραγωγή ανασχηματισμένων πρωτεϊνών σε ετερόλογα συστήματα (βακτήρια, ζύμες, πρωτόζωα και κύτταρα θηλαστικών με τη βοήθεια ιικών φορέων, όπως αυτοί των ρετροϊών και αδενοϊών).
  • Παραγωγή μονοκλωνικών και πολυκλωνικών αντισωμάτων με κλασσική τεχνολογία και phage display.
  • Απομόνωση, γενετική τροποποίηση με τη βοήθεια ιικών φορέων γονιδιακής μεταφοράς και διαφοροποίηση βλαστικών νευρικών κυττάρων.

Εκπαίδευση

  • Πρότυπη Μονάδα Πειραματοζώων για την αναπαραγωγή και διάθεση
  • Διαγονιδιακή μονάδα για την παραγωγή, μελέτη και διάθεση στην ερευνητική κοινότητα και τη φαρμακευτική βιομηχανία διαγονιδιακών μοντέλων ανθρώπινων ασθενειών.
  • Απεικονιστική Μονάδα με Συνεστιακό Μικροσκόπιο

Παροχή Υπηρεσιών

Δημόσια Υγεία

Το Διαγνωστικό Τμήμα, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες εργαστηριακής διάγνωσης (για βακτήρια, ιούς και παράσιτα) σε Δημόσια Νοσοκομεία και Ιδιωτικά Θεραπευτήρια αλλά και σε μεμονωμένους ιδιώτες μετά από ιατρική εντολή. Η διάγνωση αφορά λοιμώδη νοσήματα, και γίνεται με τις πλέον σύγχρονες και αξιόπιστες μεθόδους.

Επιπλέον στοιχεία επικοινωνίας

Γενικός Διευθυντής:
Δρ. Ρεβέκκα Μάτσα
Τηλέφωνα Γενικής Διεύθυνσης : 210_ 647-8851, 210_ 647-8853, E-mail: secr.director@mail.pasteur.gr

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου:
Καθηγητής Μιχαήλ Κοκκινίδης, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ε-mail: secr.director@mail.pasteur.gr

© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0