Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων / ΕΛΚΕΘΕ

Δραστηριότητες

Το Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών έχει ως αντικείμενο την εκτίμηση των αλιευτικών πόρων, την εκπόνηση διαχειριστικών υποδειγμάτων για τα αλιευτικά αποθέματα, την τεχνολογική ανάπτυξη των αλιευτικών εργαλείων και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της επεξεργασίας των αλιευμάτων.

Προοπτική – Στόχοι

Οι ερευνητικοί του στόχοι εντάσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Διαχείριση Αλιευτικών Πόρων,
  2. Αλληλοεπίδραση της Αλιείας και του Περιβάλλοντος,
  3. Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, 
  4. Βελτίωση των προιόντων μεταποίησης των αλιευμάτων.

 

Η παράλληλη ανάπτυξη των στόχων αυτών κρίνεται απαραίτητη στα πλαίσια εναρμόνισης των ερευνητικών δράσεων του Ινστιτούτου με τις σύγχρονες τάσεις της αλιευτικής έρευνας, όπως αυτές διαμορφώνονται τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Επιτεύγματα

Το Ινστιτούτο στο πλαίσιο των ερευνητικών του προγραμμάτων έχει συμβάλει στην εκτίμηση των αλιευτικών αποθεμάτων της χώρας, επεκτείνοντας την αλιευτική έρευνα τόσο στους βενθοπελαγικούς ιχθυοπληθυσμούς, όσο και στα μικρά και μεγάλα πελαγικά ψάρια, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ορθολογική τους διαχείριση. Συγχρόνως έχει μελετήσει την δράση των διαφόρων αλιευτικών εργαλείων και εκτιμήσει την αποδοτικότητά τους.

Το Ινστιτούτο συνεργάζεται κυρίως με Δημόσιους φορείς και συγκεκριμένα με την Γενική Δ/νση Αλιείας και την 14η Γενική Δ/νση Αλιείας της ΕΕ που είναι υπεύθυνες για την χάραξη της εθνικής και κοινοτικής αλιευτικής πολιτικής αντίστοιχα. Το γεγονός ότι στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν την αλιευτική διαχείριση στις χώρες μέλη λαμβάνονται μόνο μετά από επιστημονικές συμβουλές, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο του Ινστιτούτου και το έχει καταστήσει συμβουλευτικό όργανο στη χάραξη της αλιευτικής πολιτικής της χώρας.

Παροχή Υπηρεσιών

Η παροχή υπηρεσιών του Ινστιτούτου στον ιδιωτικό τομέα  (αλιευτική βιομηχανία, σύλλογοι ψαράδων και καταναλωτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις) είναι περιορισμένη και συνίσταται κυρίως στη διάχυση της αλιευτικής επιστημονικής πληροφορίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ο ιδιωτικός αλιευτικός τομέας δεν έχει στη χώρα μας την επαγγελματική δυναμικότητα που παρουσιάζει σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δρ.Κ.Παπακωνσταντίνου, Δ/ντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων
Τηλ.: 210_ 982-1354, Fax: 210_ 981-1713,  e-mail:  pap@ncmr.gr

© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0