Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ)

Δραστηριότητες

Το ΙΒΕΒ ιδρύθηκε το 1977 με στόχους: 1) Την προαγωγή της βασικής έρευνας στις βιολογικές επιστήμες, 2) Την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή κοινοτομικών προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, και 3) Την εκπαίδευση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών φοιτητών και ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού.

Η έρευνα στο ΙΒΕΒ αναπτύσσεται προς τρεις κυρίως κατευθύνσεις: α) Μελέτη των βιολογικών μηχανισμών προαγωγής του καρκίνου, της γήρανσης και άλλων εκφυλιστικών νοσημάτων για τα οποία είναι γνωστό ότι το περιβάλλον συμβάλλει στην αύξηση της νοσηρότητας, β) Μελέτες περιβαλλοντικής καρκινογένεσης και γενετικής τοξικολογίας, γ) εφαρμογές βιοϊατρικού και βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος. Μία κοινή επιδίωξη των ερευνών προς τις τρεις αυτές κατευθύνσεις είναι η κατανόηση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης του γονιδιώματος με το περιβάλλον ως βάση διερεύνησης της περιβαλλοντικής διάστασης της ανθρώπινης νοσηρότητας και γήρανσης, και του σχεδιασμού και της ανάπτυξης χημειο-προστατευτικών παραγόντων καθώς και της ταυτοποίησης φυσικών προϊόντων με παρόμοιες ιδιότητες. Μια δεύτερη επιδίωξη, σε αρμονία με την διακηρυγμένη πολιτική της ΓΓΕΤ, είναι η ανάπτυξη Ε&Τ δραστηριοτήτων εναρμονισμένων με τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας.  Για τον σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί τρεις Μονάδες Εφαρμογών α) Μονάδα Εφαρμογών Μοριακής Βιοϊατρικής, β) Μονάδα Βιομηχανικής Ενζυμολογίας και γ) Μονάδα Τεκμηρίωσης Χημικής Τοξικολογίας.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΒΕΒ προάγονται στα πλαίσια οκτώ διακριτών αλλά στενά συνεργαζόμενων Προγραμμάτων τα οποία τιτλοφορούνται: 1) Μοριακή Βιολογία RNA, 2) Μοριακή Ενδοκρινολογία, 3) Μοριακή και Κυτταρική Γήρανση, 4) Γονιδιακή Ρύθμιση, 5) Χημική Καρκινογένεση και Γενετική Τοξικολογία, 6) Βιομιμητική, 7)  Ενζυμολογία και 8) Βιοηθική.

Προοπτική – Στόχοι

  1. Σύγκλιση των δραστηριοτήτων στοχοθετημένης έρευνας με αιχμή την αφομοίωση των τεχνολογιών της γονιδιωματικής για την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων περιβάλλοντος και γονιδιώματος ως τη βάση της νοσηρότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο και την γήρανση καθώς και την αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών για την ανάπτυξη χημειοπροστατευτικών και αντικαρκινικών φαρμάκων καθώς και ελέγχου φυσικών προϊόντων.
  2. Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της στοχοθετημένης έρευνας για βιοϊατρικές και βιοτεχνολογικές εφαρμογές και την παροχή υπηρεσιών. 

Επιτεύγματα

Τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του ΙΒΕΒ είναι:

  • η συσχέτιση των πρωτεϊνών hnRNP με τη παθοφυσιολογία της αυτοανοσίας καθώς και του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού.
  • η ανάλυση της ορμονικής ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης σε συνθήκες κυτταρικού στρές.
  • η ανάπτυξη αντιοιστρογόνου ειδικού για τον υποδοχέα ERα.
  • εισαγωγή της μετρήσεως ορμονοϋποδοχέων σε ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του Ελληνικού πληθυσμού.
  • διαπίστωση υποδοχέων στεροειδών ορμονών στα μιτοχόνδρια και ρόλος τους στην κυτταρική φυσιολογία.
  • η κλωνοποίηση γονιδίων γήρανσης και μακροβιότητας και ανάπτυξη μεθοδολογίας in vivo προσδιορισμού βιολογικών δεικτών γήρανσης (patent).
  • ανάπτυξη μεθοδολογίας αποσιώπησης RNA (RNA interference) του επιβιωτικού γονιδίου γήρανσης ApoJ και συνεργική δράση της αποσιώπησης έκφρασης με χημειοθεραπευτικά για την επαγωγή απόπτωσης σε καρκινικά κύτταρα (pending USA patent).
  • κυτταρικές τράπεζες από υγιείς υπερ-αιωνόβιους.
  • ανάδειξη ότι ο βασικός πρωτεολυτικός μηχανισμός του κυττάρου το πρωτεόσωμα υπολειτουργεί κατά τη γήρανση και εύρεση γενετικών μηχανισμών ενεργοποίησής του.
  • η ανάδειξη νέου μηχανισμού μεταγωγής σημάτων από το ογκογονίδιο ras και από τον παράγοντα AP-1, καθώς και ο εντοπισμός νέων σημαντικών γονιδίων στόχων για την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • χρήση επικρατών αρνητικών μεταλλακτών με στόχο την καταστολή των επιθετικών καρκινικών φαινοτύπων.
  • η συμβολή στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων γονιδιώματος - παθητικού καπνίσματος και των μηχανισμών τοξικότητας ινών - υποκαταστάτων του αμιάντου.
  • η ανάπτυξη νέων συστημάτων εγκλωβισμού ενζύμων (οργανογέλες) και εφαρμογή τους σε βιομετατροπές και σε νέους φορείς φαρμακευτικών ουσιών (1 USΑ patent).
  • ο σχεδιασμός, η σύνθεση και η κρυσταλλογραφική πιστοποίηση υπογλυκαιμικών φαρμάκων. Εντοπισμός δεύτερου αλλοστερικού κέντρου στη φωσφορυλάση του γλυκογόνου.
  • η ανάπτυξη νέας μεθοδολογίας ΕPR για τον προσδιορισμό οξειδωτικής σταθερότητας του ελαιολάδου.
  • Μελέτη Ευρωβαρόμετρου Ερευνα & ανάλυση στρατηγικής. Ανάλυση πληροφορίας από τα ΜΜΕ. Συγκριτική μελέτη διάχυσης πληροφορίας και ενημέρωσης του κοινού σε θέματα Βιοτεχνολογίας

Παροχή Υπηρεσιών

  • Μέτρηση ορμονοϋποδοχέων ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων (όπως καρκίνου μαστού) για επιλογή κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.
  • Ανίχνευση DNA γενετικά τροποποιημένων τροφίμων

Στοιχεία επικοινωνίας

κα Τίνα Καμίτσου
Τηλ. 210_ 727-3751, 727-3765

© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0