Μενού Επιλογών

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Εκδήλωση: "Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη" Αθήνα, 20 Ιουνίου 2014

Ημερομηνία:
2/7/2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Εκδήλωση: "Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη" Αθήνα, 20 Ιουνίου 2014

Ημερομηνία: 27/6/2014

Την Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών. Την ημερίδα διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.  με φορείς φιλοξενίας το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών/ ΕΚΚΕ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Στην ημερίδα αναδείχτηκε το φαινόμενο των κοινωνικών ανισοτήτων, το οποίο ως αποτέλεσμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, απειλεί πλέον σοβαρά την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα εγείρει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των πολιτικών συστημάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να περιορίσουν τις ανισότητες και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Η εκδήλωση «Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη» βασίστηκε στα συμπεράσματα των ερευνών για τις κοινωνικές ανισότητες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος – Πλαισίου, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι κοινωνικές και πολιτικές επιπλοκές που προκύπτουν από την αύξηση των ανισοτήτων με μελλοντικό στόχο την περαιτέρω έρευνα και τη διαμόρφωση νέων σεναρίων πολιτικής.

Στην ανοικτή ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέχοντα μέλη της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας, καθώς και πολιτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ενδεικτικά αναφέρονται: Περιφέρεια Αττικής, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) έργο των οποίων αποτελεί η αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων.

Συγκεκριμένα, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Χρήστος Βασιλάκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΕΚΚΕ, Καθηγητής Νικόλαος Δεμερτζής και η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Παντείου Πανεπιστημίου Καθ. Ισμήνη Κριάρη – Κατράνη.

Ο Επίτροπος απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, Καθηγητής László Andor, απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το οποίο προβλήθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Στο μήνυμά του ο Επίτροπος επεσήμανε ότι οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες δεν εγείρουν απλώς το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά απειλούν εν γένει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξέφρασε δε την ευχή να επιτευχθεί ομοφωνία στο πλαίσιο της ημερίδας ως προς τις βέλτιστες λύσεις.

Κατά το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε η επισκόπηση των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του 7ου ΠΠ με αντικείμενο τις κοινωνικές ανισότητες με συντονιστή τον Αν. Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Χρήστο Μπάγκαβο, και κεντρική ομιλήτρια την Καθηγήτρια Jutta Allmendiger, Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών Βερολίνου (WZB).

Στο δεύτερο μέρος αναλύθηκαν οι κοινωνικές επιπτώσεις των εργασιακών και εισοδηματικών ανισοτήτων με συντονιστή τον Σάββα Ρομπόλη, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και ομιλητές τον Καθηγητή Colin Crouch, Καθηγ. Πανεπιστημίου Warwick, και τη Δρα Virginia Maestri, συντονίστρια του Ευρωπαϊκού έργου GINI.

Το τρίτο μέρος, με τίτλο «Ανισότητες στο χώρο της υγείας, στις σχέσεις των δύο φύλων και οι επιπτώσεις αυτών - Επίπεδα ικανοποίησης από τον τρόπο διαβίωσης των πολιτών στην Ε.Ε.» συντόνισε ο Εμμανουήλ Χρυσάκης, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ, με ομιλητές τη Δρα Ιωάννα Τσίγκανου, Δ/ντρια Ερευνών ΕΚΚΕ, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Υφαντόπουλο, και τη Δρα Tatiana Karabchuk, Aναπληρώτρια Δ/ντρια του Διεθνούς Εργαστηρίου για τη Συγκριτική Κοινωνική Έρευνα του Εθνικό Πανεπιστημίου Μόσχας.

Κατά το τέταρτο μέρος  αναλύθηκαν οι πολιτικές ανταπόκρισης στις κοινωνικές ανισότητες με συντονιστή τον Ερευνητή του ΕΚΚΕ, Νίκο Γεωργαράκη, και ομιλητές τον Καθηγητή Frank Vandenbroucke, τ. Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Βελγίου και Καθηγητή των Πανεπιστημίων Leuven και Amsterdam και τον Γεώργιο Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο για τα δικαιώματα του παιδιού στον «Συνήγορο του Πολίτη».

Η εκδήλωση διεξήχθη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με παράλληλη μετάφραση και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας Δίαυλος του ΕΔΕΤ, ενώ μαγνητοσκοπήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη με πρόθεση να αναρτηθεί στον σχετικό ιστότοπο.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τις παρουσιάσεις στο σύνολό τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://www.gsrt.gr/inequalities/index.html

 

 

 
© 2013, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0