Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Έρευνας, 2 & 3 Απριλίου 2019 /Βουκουρέστι, Ρουμανία

Ημερομηνία:
8/4/2019

Στο πλαίσιο της προεδρίας της Ρουμανίας στην ΕΕ, πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Απριλίου  2019, στο Βουκουρέστι το άτυπο  Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας για τον τομέα της Έρευνας, στο οποίο συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου. Στο Συμβούλιο προήδρευσε ο υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας της Ρουμανίας Nicolae Hurduc, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Έρευνας, Carlos Moedas.

Τα  θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

Ι. Η ενίσχυση και διάδοση της αριστείας στην Έρευνα περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης της ευρύτερης συμμετοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΙΙ. Η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου συνεργασίας στην Έρευνα και Καινοτομία για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το επόμενο πρόγραμμα για την Έρευνα Ορίζοντας Ευρώπη, εκφράζοντας ικανοποίηση ότι στο νέο πρόγραμμα - πλαίσιο η ενίσχυση και διάδοση της αριστείας παραμένουν πρωταρχικό κριτήριο, ενώ λαμβάνονται υπόψη και μέτρα ενίσχυσης της συνοχής και του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με την Έρευνα και Καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί στον Ορίζοντα Ευρώπη για τη διεύρυνση της συμμετοχής και κυρίως, ο ενισχυμένος προϋπολογισμός των περίπου 100 δις ευρώ που έχει προταθεί από την Ευρωπ. Επιτροπή και όλα τα κράτη – μέλη  για το σκοπό αυτό, έχουν προοπτική να δράσουν σαν καταλύτες για την περαιτέρω ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, ένα πεδίο κρίσιμο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα τόσο τα κράτη-μέλη, όσο και η Ευρωπ. Ένωση συνολικά.

 

 
© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0