Από 11/01/2022 λειτουργεί νέος ιστότοπος της ΓΓΕΚ στη διεύθυνση: gsri.gov.gr
Μενού Επιλογών

Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών

Ημερομηνία έναρξης:
14/10/2010
Ημερομηνία λήξης:
30/9/2015
Επιχειρησιακό πρόγραμμα:

Τίτλος Δράσης:   «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜEΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ /ΤΡΙΩΝ»

1.Σκοπός

Σκοπός της Δράσης είναι η ενίσχυση  Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών (ΜΕ) για την προαγωγή της έρευνας και την απόκτηση νέων ερευνητικών δεξιοτήτων, που θα αναβαθμίσουν τις προοπτικές της επαγγελματικής τους εξέλιξης σε οποιονδήποτε τομέα, ή/και θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της καριέρας τους μετά από διακοπή. Έμφαση θα δοθεί στην υποστήριξη των νέων επιστημόνων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους. Στο πλαίσιο  αυτό επιδιώκεται επίσης η προσέλκυση ΜΕ από το εξωτερικό, οι οποίοι θα ενταχθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο ερευνητικό σύστημα της χώρας μεταφέροντας ερευνητική και τεχνολογική εμπειρία καθώς και τεχνογνωσία από το διεθνή χώρο.

Για τους έχοντες αποκτήσει το διδακτορικό δίπλωμα στην Ελλάδα, προτεραιότητα δόθηκε σε όσους έχουν επιλέξει να εκπονήσουν τα 2/3 της μεταδιδακτορικής έρευνας σε ίδρυμα του εξωτερικού και το 1/3, τελικό στάδιο, σε φορέα του εσωτερικού.

Η σχετική Προκήρυξη, δημοσιεύθηκε από τη ΓΓΕΤ τον Οκτώβριο του 2010.

2. Στόχοι

Στόχοι της Δράσης είναι:

  • η βελτίωση των ερευνητικών δεξιοτήτων και η διεύρυνση των οριζόντων των ΜΕ που αναμένεται να συμβάλλουν συνακόλουθα στην επιστημονική πρόοδο αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας,
  • η δημιουργία δεσμών συνεργασίας με ερευνητές και φορείς του εξωτερικού και η βελτίωση των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή ελλήνων ερευνητών σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και προγράμματα με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα,
  • η ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των εγχώριων Φορέων Έρευνας και Εκπαίδευσης, ώστε να αναβαθμιστούν οι δυνατότητές τους για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου ερευνητικού έργου και να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα του ερευνητικού συστήματος της χώρας,
  • η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων για την έρευνα αλλά και για την αγορά εργασίας γενικότερα.

3. Επιστημονικές Περιοχές προτεραιότητας της Δράσης

Η Δράση εστιάζεται στις ακόλουθες επιστημονικές περιοχές προτεραιότητας στο πλαίσιο των οποίων επιχορηγούνται τα έργα:

1. Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Επιστήμες του Διαστήματος

2. Επιστήμες της Ζωής

3. Επιστήμες και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

4. Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες

5. Ενέργεια – περιβάλλον – Μεταφορές.

4. Ποιους αφορά

Έλληνες ερευνητές που απέκτησαν διδακτορικό δίπλωμα στην Ελλάδα με τη μόνη προϋπόθεση ότιτο τελευταίο στάδιο της έρευνας που θα αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής διάρκειας του έργου, θα διεξαχθεί σε φορέα της Ελληνικής επικράτειας. Κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, δε θα έπρεπε να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 7ετών από το έτος αναγόρευσης του/της ΜΕ σε διδάκτορα.

 Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση είχαν και όσοι/ες  είχαν υποστηρίξει επιτυχώς τη διδακτορική τους διατριβή ή είχαν ορίσει ημερομηνία υποστήριξης της διδακτορικής τους διατριβής έως την ημερομηνία υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Ιδρύματος ότι  έχουν αναγορευθεί διδάκτορες έως την ημερομηνία έναρξης του έργου.

Τα έργα των ΜΕ υλοποιούνται Φορείς Υποδοχής, δηλαδή σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, Ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας καθώς και σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Ερευνητικούς φορείς χώρας του εξωτερικού.

Επίσης προβλέπεται ότι κάθε ΜΕ, στο πλαίσιο των έργων, συνεργάζεται με έναν Επιστημονικό Συνεργάτη προερχόμενο από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Υποδοχής  (μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ ή μέλος ΕΠ ΤΕΙ με διδακτορικό τίτλο σπουδών, ή Ερευνητής ή Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας δημόσιου ερευνητικού φορέα με διδακτορικό τίτλο σπουδών). Στην περίπτωση δε των Φορέων Υποδοχής εξωτερικού, ο Επιστημονικός Συνεργάτης ανήκει στο διδακτικό προσωπικό Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης ή είναι Ερευνητής ερευνητικού φορέα.

5. Επιλέξιμες δραστηριότητες  

Χρηματοδοτούνται  οι δραστηριότητες που περιγράφονται στην εγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλαν ο ΜΕ με τον Φορέα Υποδοχής.  

Παραδοτέα των ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται  είναι (ενδεικτικά):

  •  σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, οι δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, οι τυχόν μονογραφίες,
  •  η διάχυση των αποτελεσμάτων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς,
  • τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ISO, πατέντες, νέες πειραματικές διατάξεις, πρότυπα προϊόντων που προέρχονται από τα ερευνητικά αποτελέσματα, σχέδια και προτάσεις για βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, καινοτομικές υποδείξεις - προτάσεις επίλυσης προβλημάτων των φορέων της παραγωγής, εργαλεία ή πρωτόκολλα παρακολούθησης ή μέτρησης μεταβλητών σε ανθρωπογενή ή σε φυσικά συστήματα, πιλοτικές μονάδες κ.λπ.

6. Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες στο πλαίσιο της Δράσης είναι:

  • Αμοιβή του Μεταδιδάκτορα (κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ερευνητικού έργου ο/η ΜΕ συνδέεται με τον Φορέα Υποδοχής με σχέση εξαρτημένης εργασίας (σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου) ή μίσθωσης έργου).
  • Έξοδα ταξιδιών (περιλαμβάνονται έξοδα μετακινήσεων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του/της ΜΕ για τις ανάγκες του ερευνητικού έργου, πχ: συμμετοχή με ανακοίνωση σε συνέδρια, παρακολούθηση / σεμιναρίων μικρής διάρκειας που σχετίζονται άμεσα με το θέμα της έρευνας, συνεργασία με ερευνητική ομάδα ή/ και Ερευνητικό Φορέα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για θέματα άμεσα σχετιζόμενα με το θέμα της έρευνας, έρευνα πεδίου, μετρήσεις, επιτόπια συλλογή δεδομένων κ.λπ.)
  • Αμοιβές τεχνικού ή άλλου βοηθητικού προσωπικού του Φορέα Υποδοχής για τις ανάγκες υλοποίησης του ερευνητικού έργου του/της ΜΕ.
  • Έξοδα για μετακινήσεις του Επιστημονικού Υπευθύνου στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό για ανακοινώσεις σε συνέδρια για τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου του/της ΜΕ.
  • Έξοδα για δημοσιεύσεις του/της ΜΕ σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχή σε συνέδρια με ανακοίνωση, poster, δαπάνες προετοιμασίας των δημοσιεύσεων, οργάνωσης και διεξαγωγής ημερίδων, δημιουργία ιστοσελίδας κ.λπ.
  • Αποσβέσεις εξοπλισμού και παγίων που σχετίζονται με τη συμπλήρωση της εργαστηριακής υποδομής και εξοπλισμού/λογισμικού του Φορέα Υποδοχής, ώστε να καταστεί δυνατή η εκπόνηση του ερευνητικού έργου του/της ΜΕ.
  • Έξοδα προμήθειας εργαστηριακών αναλωσίμων και αντιδραστηρίων.
  • Έξοδα προμήθειας εντύπου υλικού, γραφικής ύλης, αναλωσίμων Η Ύ, καθώς και αναλωσίμων υλικών φωτοτυπικών μηχανημάτων.

7. Διάρκεια των έργων , προϋπολογισμός και ένταση ενίσχυσης των έργων

  • Τα έργα που χρηματοδοτούνται από τη Δράση έχουν μέση διάρκεια 35 μήνες.
  • Ο μέσος προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ΜΕ ανέρχεται στα 140.000 €.
  • Η ένταση της ενίσχυσης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στο 100% του προϋπολογισμού των έργων.

8. Πλαίσιο χρηματοδότησης της Δράσης

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»  και  συγκεκριμένα από τους:

  • ΑΞΟΝΑ  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ  10 «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8ριφέρειες Σύγκλισης»
  • ΑΞΟΝΑ  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ  11 «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου»

Η συνολική δημόσια δαπάνη (προϋπολογισμός των 183 υλοποιούμενων έργων) της Δράσης  ανέρχεται σε 24,93 εκατ. €

9. Σχετικοί σύνδεσμοι

Για να δείτε την προκήρυξη πατήστε εδώ.

© 2013-2019, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
Σχεδιασμός
& Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός του ιστοχώρου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας
W3C XHTML 1.1 W3C CSS W3C WCAG 2.0